Flodkrydstogt med Scenic Azure på Douro-floden

Broen, der forsvandt på Duoro-floden

Rejsebrev fra flodkrydstogt med Scenic Azure

Jeg har sejlet gennem vidunderlige dale med bølgende vinmarker. Smagt på vine i alle farver. Oplevet Portugal fra smukke byer til stolte vingårde. Nydt den lokale stemning på Scenic Azure. Og så har jeg haft en fest ved sluser og broer og også lært en ny drink at kende!

Af Erik Pedersen, Bella Vista

Lad os starte med dejlige Scenic Azure

Scenic Azure er en dejlig base for dine oplevelser på Douro-floden. Her er en afslappet stemning. Mange mænd har en pæn jakke med til middage i specialrestauranten Portobello eller eksklusive Table d’Or, som gæster i suiter inviteres til (se om restauranter under fakta nederst). Men ellers er alt helt afslappet. Flodkrydstogtskibe har ikke samme mængde faciliteter som søstrene på havene, men ud over restauranter og barer er her et lille fitnessrum og et rum, hvor du kan få massage, men altså ikke en egentlig spa. Indretningen er enkel, men her er alt, hvad du skal bruge.

Læs mere om Scenic flodkrydstogter 

Lounge, soldæk og pool

Skibets hjerte et helt sikkert den hyggelige lounge. Her lærte jeg at drikke portvin med tonic – jo, det er rigtigt nok. Prøv selv! Det er også her, der hver dag er gennemgang af næste dags destination og udflugter. Der er er stort soldæk, hvor du kan sole og også krybe i skygge, når der er brug for det. Det er fra dækket, du nyder udsigten til landskaber og livet på flodens bredder. Endelig er her en mindre pool. Den er ikke til mange svømmetag, men du kan tage en svalende dukkert.

Lokal atmosfære på Scenic Azure

Langt de fleste ansatte på Scenic Azure er portugisere. Det er med til at give en dejlig lokal atmosfære. Også i restauranterne er de lokale rødder tydelige med portugisiske vine og f.eks. dejlige skaldyrsbuffeter, grillede sardiner og mange lokale specialiteter i á la carte menuerne. Skibets activity director står for underholdningen lige fra at hyre lokale orkestre og Fado-sangere til quizzer, yogaundervisning og gåture i land, som hun selv står for. Et energibundt uden lige. Da Scenic er australsk, var der mange fra down under med. Det borger altid for en god stemning, hvor snakken går.

Mine største oplevelser på Douro-floden

Når du er på flodkrydstogt er der altid en masse at se på, mens du sejler, og samtidig oplever du en masse i land. Med Scenic Azure er der en udflugt inkluderet hver eneste dag. Du får et katalog af muligheder, som du kan vælge ud fra. Det er naturligvis også muligt at springe over en dag, hvis du trænger til at slappe af eller vil ud på egen hånd.

Ruten ganske kort

Flodkrydstogtet starter i Porto, hvor du har den første nat ombord på Scenic Azure. Herfra går det ad Dourofloden stik vest til Pesa da Régua og videre helt ind til Vega de Térron på den anden side af den spanske grænse. Det er udgangspunktet for udflugter til fantastiske Salamanca. På tilbageturen besøger du Pocinho, hvor floden breder sig ud i et stort reservoir, og den hyggelige portvinsby Pinhão. Til sidst er du tilbage i Porto, hvor du igen har en nat på Scenic Azure til at udforske byen yderligere.

Skønne Porto

At du både starter og slutter med en nat ombord i Porto er ikke en dag for meget i den skønne by, der spreder sig ud over en række bakkedrag. Skuer du ud over byen, er det så fint med de røde tegltage. Her er farverige huse og fine palæer, gamle sporvogne og portvinshuse, som er klar til besøg og smagsprøver. Jeg er vild med de blå kakler, azulejos, som du bl.a. kan se på den gamle banegård. Se også det gamle handelskammer, hvor portvinene blev handlet. Klimaet er behageligt. Længere mod kysten venter havgus og brise. Oppe ad floden bliver det varmere.

Bølgende vinmarker – og smagsprøver

At sejle ad Douro, der snor sig gennem dale med bølgende vinmarker på begge sider, er ufatteligt smukt. Du kan ikke lade være med bare at læne dig tilbage og nyde sceneriet. Samtidig kommer du ud at vandre i vinmarkerne, og da alle de vinstokke jo heldigvis resulterer i fortrinlige vine, har jeg smagt både vine og portvine i alle farver – rød, hvid og rosé suppleret af dejlige oste mm. En af de vingårde, vi besøgte, var det tidligere hovedsæde for Mateus, det smukke slot Fundação da Casa de Mateus. Indenfor var en imponerende samling af religiøse tableauer.

Dejlige Salamanca i Spanien

En af udflugterne gik til smukke Salamanca i Spanien. Den gamle universitetsby er virkelig et besøg værd. Den gamle bydel ved Tormes-floden er erklæret UNESCO verdensarv for bl.a. sine mange smukke gotiske, rennæssance, mauriske og romanske bygningsværker. Det store universitet blev etableret allerede i 1218. Får du chancen, så tag endelig hertil.

Douro-flodens fantastiske sluser

Noget af det unikke ved et flodkrydstogt er sluserne. Der er altid et leben uden lige, og Douro-floden byder på nogle af de mest spektakulære sluser overhovedet. Du kommer bl.a. gennem Europas højeste sluse, Barragem do Carrapatelo, hvor de lodrette vægge er 57 m høje. Slusens kammer er 85 m langt og 12,1 m bredt. Scenic Azure er 80 m lang og 12 m bred. Jo, Scenic Azure er designet præcist til Douro på alle måder!

Broen, der forsvandt

Nu kan jeg vist ikke trække den længere. Hvad er det med den bro? Jo, jævnligt passerer man under broer, der er så lave, at Scenic Azure umiddelbart slet ikke kan komme under. Gæsterne får besked på at dukke hovedet og ikke rejse sig, men hvad med masten og broen, kaptajnen styrer fra? Masten kan lægges ned, men det mest utrolige er, at kaptajnens bro, styrehuset, pludselig forsvinder ned i skibet. Men hvordan kan kaptajnen så styre dernedefra??? Jo, et øjeblik efter åbner en lem sig, og kaptajnens hoved kigger op. Med et kæmpe smil, selvfølgelig. Sådan er stemningen bare på Scenic Azure!

Ring og hør om flodkrydstogt på Douro-floden

Ring 70 236 236 for at høre mere om flodkrydstogter på Douro-floden eller en af de mange andre skønne floder som Rhinen og Donau. Vi kender skibe og ruter, og vi kan skræddersy dit flodkrydstogt efter dine ønsker.

Se flodkrydstogter her

Fakta om Scenic Azure

Skabt til flodkrydstogt på Douro-floden

Scenic Azure er bygget i 2016 og skabt til sejlads specifikt på Douro-floden i Portugal.

 • Antal dæk: 4
 • Længde: 80 m
 • Bredde: 12 m
 • Antal gæster: Maks. 96 pasagerer
 • Antal ansatte: 43
 • Udendørs pool: 1
Hvilke restauranter er der på Scenic Azure?

Tre. Og fire, hvis du bor i suite

 • Crystal Dining: Hovedrestaurant med morgenmad, frokost og aftensmad
 • Portobello: Serverer 5 retters menu med lækkerier fra det portugisiske køkken og matchende lokale vine. Kræver reservation. Alle gæster kan spise her én gang pr. cruise
 • River Café: Når du ønsker en let og hurtig morgenmad eller frokost
 • Table d'Or: Et bord til 12 forbeholdt gæster på Diamond Deck og i Junior Suiter. Her serveres gastronomi på Michelin-niveau. Kræver invitation.
Hvilke kahytter er der på Scenic Azure?

Der er fire kategorier

 • Royal One-Bedroom Suite, 39 m2
 • Junior Balcony Suite, 23 m2
 • Balcony Suite, 20 m2
 • Standard Suite, 16m2 – udvendig med to vinduer
Hvordan er balkonerne på Scenic Azure?

Scenic Azure har infinity-balkoner

Balkonerne på Scenic Azure er de såkaldte Infinity-balkoner for at give optimal plads i kahytten/suiten. Forestil dig et gulv-til-loft-vindue, der er delt vandret på midten. Øverste del kan skydes helt ned, så nederste del fungerer som ræling. Om dagen er balkonen altså en del af kahytten/suiten. Du kan rulle solafskærmning ned udenfor. Om natten kan du trække gardin/rumdeler for, der sikrer dig privatliv.

Hvordan lægger et flodkrydstogtskib til kaj?

Nogle steder i lag på lag

En reception på et flodkrydstogtskib går gennem hele skibet fra styrbord til bagbord, og det er der en god grund til. Ofte lægger flodkrydstogtskibe til uden på hinanden. Gæsterne fra skibene væk fra kajen går derfor gennem de andre skibes reception for at komme i land. Det er et puslespil, som de lokale myndigheder får til at gå op ud fra, hvem der ankommer og sejler hvornår. I din kahyt kan du derfor godt opleve at have udsigt til floden, når du lægger til, men senere kan du være tæt på naboen i det andet skib. Det er derfor, du på Scenic Azure kan trække gardin helt for ud mod balkonen, så du sikrer dit privatliv.

Om Erik Pedersen

Erfaren krydstogtekspert hos Bella Vista

Erik har arbejdet i krydstogtsbranchen siden 1987. Erik har blandt andet været 12 år ombord på krydstogtskibe med bl.a. 5 World Cruises på CV'et. Erik arbejdede som overtjener, restaurant chef og shore excursion manager. Erik har desuden være ground operator for krydstogtsskibene i Danmark og Chile i fire år. Siden april 2003 har Bella Vistas kunder haft glæde af Eriks enorme viden og passion for krydstogter.

Få inspiration til nye rejser i din indbakke

Skriv dig op til vores nyhedsbrev