Swan Hellenic Vega

Jeg er blevet forelsket i en svane

Rejsebrev fra ekspedition med Swan Hellenic Vega

Jeg har indtaget Islands fjorde i gummibåd. Set springende delfiner fra balkonen. Vandret til søpapegøjer. Krydset polarcirklen. Sejlet blandt isbjerge. Og stået i svolvdampe ved boblende mudder. Men mest af alt har jeg nydt ekspeditionsskibet Swan Hellenic Vega. Helt symbolsk tog hun imod mig tæt ved Henning Larsens utrolige kulturhus Harpa i centrum af Reykjavik lige på den kendte Sculpture & Shore Walk. Jeg var totalt solgt i samme øjeblik, jeg gik om bord. Tag med på min rejse rundt om Island.

 

Af Claus Eriksen, Profil Rejser Bella Vista

SH Vega er skabt til ekspeditioner

SH Vega er en tæt dame med muskler til issejlads. Skabt til ekspeditioner over hele verden med plads til blot 152 passagerer. De har så 120 ansatte til at servicere dem. Jeg bliver budt velkommen med champagne i Observation Lounge og snuser lidt rundt, før jeg indtager kahytten. Jeg skal nok tage dig med på en lille rundtur hen ad vejen. Først skal jeg dog lige sige én ting: Alle de fotos, du ser i denne artikel, er taget med mit eget lille kamera. Ingen købebilleder. Ingen officielle billeder fra rederiet. What you see, is what you get.

Læs om Swan Hellenic Cruises

Plads til en hel tøjbutik

Det er tid at pakke ud. Pernille og jeg har ikke holdt os tilbage med pakningen, for i Island aner du aldrig, hvordan vejret er om 10 minutter. Jeg kigger på det orange "Heavy" mærke på kufferten og tænker, hvad gør vi nu? Da de tomme kufferter lidt efter er skubbet ind under sengen, kan man ikke se, der bor nogen. Og der er stadig adskillige tomme skabe og skuffer. Aldrig har jeg oplevet så god og gennemtænkt plads til alt. Der er også en virtuel pejs. Du kan skrue op og ned for, hvor meget den skal knitre! På sengen ligger en lækker parkajakke i to lag, en vandtæt rygsæk og en drikkedunk. Vi er klar til ekspedition. Og vi kan beholde det hele bagefter. 

Jeg er omfavnet af harmoni

Med styr på kahytten skal resten af svanen udforskes. Her er bare rart. De lyse tekstiler og det lyse træ spiller perfekt sammen på en måde, hvor det moderne design og følelsen af varme går hånd i hånd. Man mærker et tydeligt nordisk aftryk i indretningen og føler sig så dejligt hjemme. SH Vega er da også bygget i Helsinki. De store vinduer giver masser af lysindfald. Men det væsentlige går den anden vej. Udsigten. Vega er skabt til spektakulære omgivelser. Der er vidunderligt inde. Men det egentlige eventyr er udenfor.

Det eventyrlige liv ombord

I det øjeblik du møder personalet, er du ikke i tvivl om, at Swan Hellenic Cruises er meget mere end "bare" et krydstogt. Du er på eventyr. Ekspeditionskrydstogt. Stemningen er fuldstændig afslappet, og alligevel forkæles du med en vidunderlig og nærværende service. Det samme gælder alle gæsterne. De er her for at opleve, og det er en livsstil for dem. Efter kort tid kender du mange af dem og hører beretninger fra alle kroge af verden, når du falder i snak. Dér er skolelærerne, der lærte hinanden at kende i Kenya. Dér er Australierne, der havde været ombord lige siden Svalbard. Dér er amerikanerne, der fortalte så levende om Antarktis og South Georgia. Og dér er belgieren, der anbefalede altid at starte et måltid med et glas bobler.

Zodiacs bringer dig tæt på oplevelserne

SH Vegas størrelse betyder, at det kan gå ind i helt små havne og også kaste anker i små fjorde og bugter. Herfra går turen så videre i skibets 12 zodiacs. Nogle gange er der tør landing ved en mole. Andre steder hopper du i land ved en strand. Derfor låner du store gummistøvler ombord, som personalet så ser efter, mens du er på opdagelse. Dine vandresko og kameraet har du i den vandtætte rygsæk. Det er fantastisk at tage på udflugt i sådan et oppusteligt børnebadekar.    

Foredrag og debriefs hver dag

Der er ikke Broadwayshows og kasino. Du er jo på ekspedition! Til gengæld er der foredrag hver dag. Den pensionerede professor fra Exeter, Jeremy, kan hver eneste lille detalje i verdenshistorien og beriger os bl.a. med fortællinger om vikingernes vej til Island. Naturguider holder andre fordrag om aktuelle emner i forhold til dagens udflugter. Sidst på hver eftermiddag er der debrief om dagens oplevelser og information om næste dags udflugter. Gå aldrig glip af et sekund af det. Og kommer der en invitation til at besøge kaptajnen på broen, så sig endelig ja tak. Det er vildt spændende. Om der slet ikke er underholdning? Jo, René er en virtuos på sit flygel, og der er masser af film på dit tv i kahytten.  

God mad og skønne vine

Uden mad og drikke, duer søhelten ikke. I Swan Restaurant er der buffet til morgenmad og frokost, mens aftensmaden er á la carte. Her er rigeligt at vælge mellem af forretter, salater, hovedretter og desserter. Og vinene? Virkeligt gode, og vintjenerne er heldigvis også gode til at nøde. Du kan få lettere måltider i den hyggelige Club Lounge, hvor der også er afternoon tea og udgang til agterdækket med poolen og Pool Grill & Bar. Hold øje med, hvilke dage de også serverer her. Er du bange for at spise for meget? Der er et fortrinligt fitnesscenter!

Tips til de "hemmelige" steder

Der er selvfølgelig ikke noget hemmeligt ombord på SH Vega, men der er nogle steder, som jeg varmt kan anbefale at se nærmere på. Det er unikke kroge, som af en eller anden grund ikke er optaget ret meget - i hvert fald ikke på denne tur. Overvej, hvor mange du vil sige det videre til, hvis du selv vil have en plads. Der er stadig masser af plads på diverse soldæk, som selv tæt på Polarcirklen er fantastiske steder at hænge ud.

Varmelamperne på agterdækket

På dæk 7 går du ud på agterdækket fra Club Lounge. Du ser dig stille omkring og lader som om, at det er poolen, du skal se på. Nu drejer du dig så diskret omkring og ser op på undersiden af udhænget, som nogle af bordene står under. Kan du se de mørke felter i loftet? Det er varmelamper. Helt skjult for det utrænede øje. Det er lige under dem, du skal sætte dig, hvis der er en lidt kølig brise. Jeg tog ikke et billede af dem. Det ville virke for demonstrativt.   

Jacuzzi og sauna med udsigt

Skal man have badetøj med, hvis man er på ekspedition f.eks. ved Svabard eller Island? Naturligvis! I hvert fald med SH Vega, for her er en skøn udendørs jacuzzi, hvor du kan boble, mens du ser efter hvaler. Vender du dig om, er der et stort vindue ind til saunaen. Begge dele ligger ganske diskret på dæk 8. Og de færreste må have husket det badetøj. 

Sofaerne uden for Observation Lounge

Når du er inde i Observation Lounge på dæk 7, vil du se nogle "omvendte" karnapper, der deler op mellem nogle af sofaområderne. Prøv at gå udenfor. I hvert indhak er en sofa og bløde puder. Indhakket er så dybt, at du nærmest forsvinder fra en eventuel brise eller vind. Ja, en gæst fortæller, at hun sad her i flere timer, da det en aften blæste op. Hun var ude i frisk luft. Kunne se horisonten. Og frøs ikke. Tag en drink eller kop kaffe med. Du kan i øvrigt altid lave dig en kop kaffe eller te selv i Club Lounge, og der er også Nespressomaskine i din kahyt.

Mine favoritoplevelser i fantastiske Island

Jeg vil runde af med at fortælle lidt om nogle få af de mange oplevelser, der blev sat ind på kontoen med gode minder på ekspeditionskrydstogt med SH Vega. Det bliver virkelig blot nogle få, for det her er blevet lidt længere end planlagt. Men der er så meget at fortælle. Der er (mindst) en inkluderet udflugt hver dag, og du kan samtidig tilkøbe andre udflugter, hvis der er noget, du hellere vil opleve. Dette er et skønt miks af begge dele.   

Søpapegøjerne og Polarcirklen på Grimsey

Nord for Island ligger den lille ø Grimsey, der er kendt for de mest utrolige fuglefjelde med tusinder og atter tusinder af fugle, der yngler her. Jeg er blevet forberedt på tomme reder hjemmefra, for vi er på det sidste af sæsonen, men allerede på vej dertil ser jeg masser af søpapegøjer. Og på land? Eventyrligt. Det er en drøm, der bliver til virkelighed lige dér. De er så kære. At Polarcirklen samtidig skærer gennem Grimsey, gør kun oplevelsen større. Jeg hoppede over den uden at falde. Men jeg faldt med et brag for Grimsey (inkluderet oplevelse).

Det geotermiske område Námaskard

Morgenen starter med springende delfiner på vej mod Akureyri. Det er et tegn på, at det bliver en god dag. Vi ser det store vandfald Godafoss og den smukke sø Myvatn, men højdepunktet er uden tvivl det geotermiske område Námaskard. I en hørm af svovl ser vi boblende mudder og skorstene af sten, hvor dampen vælter ud. Jorden er i de mest utrolige farver, og det hele har direkte forbindelse ind til jordens glødende og stinkende indre. Ren magi. Andre tog på hvalsafari fra Reykjavik, men vi havde jo set delfinerne, ikke? Det betaler sig at stå tidligt op og gå ud på sin balkon. (Udflugten var et tilkøb).

Charmerende Flatey

Ikke så langt fra Stykkishólmur i det vestlige Island kaster vi anker i en bugt og sejler i Zodiacs ind til den lille ø Flatey. Det er et idyllisk paradis. Intet mindre. Fine farverige huse og en charmerende kirke, som en spansk maler har dekoreret indvendig mod husly på øen. Her er de smukke arktiske terner, der på denne årstid heldigvis ikke længere forsvarer deres reder, hvilket ellers kan kræve en solid hat. Fårene står og kigger på. Og vi nyder bare at gå rundt på egen hånd. (Inkluderet tur). 

Sejltur blandt isbjerge i Jökulsárlón

I det østlige Island ligger den kæmpe gletsjer Vatnajökull. Fra en af gletsjerens mange aflæggere knækker store isbjerge af i lagunen Jökulsárlón. Nu kan det ikke blive blive meget smukkere, hvis du er til store naturoplevelser. Du går ombord i et amfibiekøretøj, der så kører ud i vandet. Langt væk ser du modergletsjeren, mens du sejler rundt mellem store og små isbjerge. Kan vi ikke sejle helt hen til et isbjerg, foreslår en deltager. Svaret giver sig selv kort efter, da et isbjerg tipper rundt. Den våde bund af isbjerget funkler i øvrigt i de mest utrolige blå isfarver, før det begynder at tørre. En sæl stikker hovedet op for at følge med, og senere ser vi kæmpe stykker af is på den sorte strand. De glimter som diamanter i solen. Wow. (Turen var tilkøb).

Læs mere

Ring til Bella Vista på 70 236 236 for at høre mere om Swan Hellenic Cruises og ekspeditionskrydstogter. Personligt blev jeg forelsket i den smukke svane ved første blik. Jeg er sikker på, at du vil blive det samme. Det er på alle måder en unik oplevelse. 

 

Se krydstogter med rederiet

Fakta om SH Vega fra Swan Hellenic Cruises

SH Vega i tal

  • Passagerer: Maks. 152 passagerer
  • Besætning: 120
  • Længde: 115 m
  • Bredde: 20,2 m
  • Antal dæk: 9 
Pakkeliste

Hvad gør jeg med tøj?

Før et ekspeditionskrydstogt med Swan Hellenic Cruises får du tilsendt en anbefalet pakkeliste til den rute, du skal på.  

Får jeg en Parkacoat?

Ja, i de polare egne

I "Polar Regions", som Island heldigvis hørte under, ligger der en lækker Parkacoat klar til dig i kahytten. Du bliver bedt om størrelse, før du tager afsted. Jakken består af en vindtæt yderjakke og en lun termojakke indenunder. Du får også en vandtæt rygsæk og en drikkedunk.  

Bliver jeg våd i en Zodiac?

Måske. Vær forberedt på det.

Det er ikke sikkert, du bliver våd, når du sejler i en zodiac, men der kan altid komme et sprøjt fra en bølge, så regntæt jakke og bukser er godt. Har du overtræksbukser på i båden, kan du bare tage dem af på land. Du får gummistøvler til låns. Rederiet beder dig om størrelse, for du rejser hjemmefra, og der er mulighed for at bytte, når du har prøvet dem ombord. Du har dit eget skab til dem i Basecamp, hvor du stiger ud i zodiacen. På gummibåden er vandtæt skab, hvis du ønsker din vandtætte rygsæk  eller kamera opbeveret ekstra tørt. 

Er det nemt at gå ombord i en zodiac?

Du får al den hjælp, du behøver

Der er personale overalt omkring dig for at hjælpe og støtte. Hænder støtter dig nede i zodiacen, når du skal fra borde, mens personer ombord rækker ud efter dig indefra og blidt trækker dig ombord. Du får grundig instruktion før første gang. 

Kahytstyper

Hvilke kahytter er der på Swan Hellenics skibe?

Der er 76 kahytter i alt inkl. 6 suiter. Alle kahytter er til maks. 2 personer.

  • Udvendig kahyt med to vinduer på 19 m2
  • Balkonkahyt på 28 m2 med 6 m2 balkon
  • Suite på 44 m2 med ekstra opholdsområde og balkon på 12 m2
Hvad hvis jeg bliver syg?

Læge ombord på dæk 3

Blandt det 120 personer store personale er både læge og sygeplejerske. De har klinik ved Basecamp, men kan også tilkaldes til din kahyt, hvis du har behov for det.

Hvem sejler med Swan Hellenic Cruises

Det korte svar: Natur- og kulturelskere

Gæsternes sammensætning afhænger naturligvis af rute og sæson. På ekspeditionen om Island i august var der alle aldersgrupper fra børnefamilier til ældre. Gennemsnitligt var alderen nok lavere end på traditionelle krydstogter. 

Hvordan vælger jeg udflugter

Du tilmelder dig hjemmefra

Før din afrejse får du beskrivelser af alle udflugter, så du kan tilmelde dig det, du har særlig interesse i. Du får også priser til udflugter, der kræver tilkøb. Det er muligt at ændre undervejs, hvis der er pladser på de udflugter, du hellere vil på. Du får information om dette undervejs. 

Få inspiration til nye rejser i din indbakke

Skriv dig op til vores nyhedsbrev